Подходът имам едни пари, дайте да измислим нещо отпадна, заяви вицепремиерът Асен

...
Подходът имам едни пари, дайте да измислим нещо отпадна, заяви вицепремиерът Асен
Коментари Харесай

Василев: ``Мариците`` няма да се затварят, в тази ситуация това е грешно решение |

Подходът " имам едни пари, дайте да измислим нещо "  отпадна, заяви вицепремиерът Асен Василев по време на чуването му в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Изказването му е във връзка заложените планове в Плана за възобновяване и резистентност.

" Ако всички планове си свършат работата, ние би трябвало да забележим един нараснал стандарт на живот и по-високи заплати. Това е крайната цел ", сподели Василев.

Той означи, че в Националния проект е планувано нарастване на средствата за бранш " Транспорт ". Голяма част от тях са за създаване на ЖП инфраструктура, както и за въвеждане на градска железница най-малко в София и Пловдив.

Вицепремиерът съобщи, че ще се затварят единствено тези ТЕЦ-ове, които не дават отговор на екологичните условия. Към момента това са единствено " Брикел " и " Бобов дол ". ТЕЦ-овете от Маришкия басейн няма да бъдат затваряни, държавното управление не поема подобен ангажимент посредством Плана за възобновяване, в който е заложено само те да понижат с 40% отделяните въглеродни излъчвания. В първичния вид на Плана на Атанас Пеканов бе заложено те да бъдат затворени сред 2038 и 2040 година.

Василев добави, че затварянето на " Мариците " и създаване на парогазова централа в актуалната обстановка ще е неверно решение, изключително на фона на войната в Украйна и все по-голямата потребност от диверсификация на енергийните източници.

В последната версия на Плана се отхвърляме от инвестицията в построяването на парогазовата централа. Увеличават се вложенията в геофизични изследвания, свързани с потреблението на геотермални води.

Друг акцент е произвеждането на акумулатори за предпазване на сила. Те ще са с 15 години живот и ще са благосъстоятелност на сдружение под шапката на Министерство на енергетиката. Освен това ще има и средства за дигитализация на Български пощи и за широколентов интернет.

Василев съобщи, че чака Европейската комисия да утвърди измененията в Плана до 15 март. Той добави, че измененията са показани на Европейска комисия и са утвърдени, само че не престават диалозите за декарбонизацията в българския План. 

Асен Василев препотвърди, че държавното управление може да стартира авансово осъществяване на плановете след 15 март с национално финансиране, а сумите по-късно да бъдат възобновени с парите по Плана. Предишният създател на Плана Атанас Пеканов неведнъж е подкрепял тази теза. Той твърди, че това, което притиска страната, са периодите за осъществяване на плановете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР